Wild Lapland: med kärlek till slädhundar och vild natur

Wild Lapland

Kör ditt eget hundspann i skenet av norrsken eller midnattssol. Eller hälsa på i kenneln, där Wild Laplands ägare Morgan Liljemark föder upp sina slädhundar.

– Vi ordnar vandringar och kajak- och fisketurer också, berättar Morgan. Men både jag och hundarna tycker att femton minusgrader är den perfekta temperaturen.

Utgångspunkten för Wild Lapland är den lilla byn Ruskträsk intill Vindelälven, fyra mil norr om Lycksele. Ruskträsk har sisådär 50 invånare.

– Jag och hundarna, fyrtio stycken, har vår bas i en förort till Ruskträsk, berättar Morgan. Det är ett hus, 6 kilometer ut i skogen.

 

Under rubrikerna Snö, Barmark och Vatten presenterar Wild Lapland sina bokningsbara aktiviteter. Huvuddelen är hundspannsturer med Alaskan huskies. Det är glada, hårt arbetande och mycket lojala hundar som älskar att springa.

– Det är mycket mindfulness i allt vi gör, säger Morgan. Oavsett om du som gäst kör ditt eget spann eller åker med i släden så lägger vi mycket tid på att verkligen vara med hundarna och att ta oss tid till att verkligen vara närvarande i naturen. Jag lägger stor vikt vid att både få gästerna och mig själv att tagga ner.

Morgan har en bakgrund som jakt- och fiskeguide och som militär sjukvårdare med särskilt fokus på kallt väder. Han har också drivit Katterjåkk turiststation tillsammans med en vän. Sedan drabbades han av polarhundsjukan, som han kallar det.

– Polarhundsjukan börjar med att du skaffar en slädhund. Sen en till, och en till, och en till. Till slut har du tappat räkningen. Vanligtvis brukar folk stanna upp och tänka till lite när bilen är full med hundar och det faktiskt inte får plats fler. Men jag köpte en större bil och ett släp.

 

Wild Laplands gäster kommer framför allt från Tyskland, Belgien och Holland.

– De flesta gästerna hittar oss via återförsäljare men vi gör också egna paket som vi säljer direkt till gäster. Jag samarbetar med flera andra arrangörer i trakten, både boendeanläggningar och reseagenter som har veckopaket där en eller ett par av våra turer ingår. Wild Lapland arrenderar marken som vi kör på för att säkerställa tillgänglighet och för att också bidra till markägarna med vår verksamhet. På sikt hoppas jag kunna bedriva merparten av min turism på egen mark.

 

Vilka initiativ arbetar ni med kopplat till natur-och kulturvård?

– I grunden jobbar vi enligt FNs globala mål. Företaget är uppbyggt på aktiviteter som gör ingen eller nästan ingen påverkan på naturen. På varje tur berättar jag om skogshistoria, samisk historia, slädhundens historia, nutid och dåtid. Jag jobbar tillsammans med andra som verkar i skogen; samer, skogsbolag, jägare och andra entreprenörer. Genom samråd kan vi samexistera utan konflikter.

 

Vad fick dig att vilja bli ekoturismföretagare?

– Det har aldrig funnits något alternativ. Jag är uppväxt med skogsbruk, hästar och fiske. Som liten tillbringade jag många timmar tillsammans med pappa fiskandes i någon älv. Sedan barnsben har jag i mig att det är så här man gör.

 

Vilka fördelar ger det ditt företag att vara kvalitetsmärkt med Nature’s Best?

Nature's Best står för samma sak som jag tänker på. Jag förändrade inte mitt eget tänkande i någon nämnvärd grad när jag ansökte om att få bli en del av Nature's Best. Jag har ju alltid arbetat på Nature’s Best-vis. Tack vare kvalitetsmärkningen blir det tydligt vad företaget och jag står för.
Förhoppningsvis kan det gär leda till att mina gäster tänker efter lite mer och får upp ögonen för vad dem kan göra för att ta hand om det vi har.

 

Märker du av en ökad efterfrågan på hållbara upplevelser? 

– Det är väldigt i ropet med hållbarhet i vår destination. Jag strävar efter att göra allt på absolut bästa sätt och då är Nature’s Best ett viktigt steg på vägen. Vi jobbar mest med återförsäljare och ser egentligen inte kunderna förrän de är här. Men samtidigt får vi både kunder och fantastiska recensioner trots att vi har tänkt på att ta såpass bra betalt att vi ska kunna göra både rätt och faktiskt leva efter våra ideal.

 

Nature’s Best innehåller 6 grundprinciper, hur kommunicerar ni dem som mervärden till era gäster? 

– Vi skriver en del på hemsidan om Wild Laplands ekoturismpolicy. Planen är att skriva mer om vårt hållbarhetsarbete, om vår hundhållning och också om vilket förhållningssätt jag förväntar mig av mina gäster.

 

Berättat för: Kicki Lind

Läs mer om företaget här >>

. . . .
Det här är en del av arbetet inom Hållbarhet och ekoturism i praktiken, som finansieras av;

Logotyp Jordbruksverket Logotyp Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling