Tumlarsafari vid Kullaberg ger ringar på vattnet

Sveriges egen val - Tumlaren. Foto: Kullabergsguiderna

Ett nära samarbete mellan Kullabergsguiderna, naturum Kullaberg och Länsstyrelsen i Skåne gagnar Sveriges egen val; tumlaren.

Kullaberg är namnet både på den bergskam som ligger längst ut på halvön Kullen i nordvästra Skåne och på det naturreservat som ligger på och i anslutning till bergskammen. Hit kommer människor från när och fjärran för att njuta av branta klippor, ståtliga bokskogar och vid havsutsikt – och tumlare.

– Miljön känns i det närmaste tropisk, säger David Arborelius på Kullabergsguiderna. Man glömmer bort att man är i Sverige. David började som sommarjobbare på Kullaberg för sju år sedan. Idag är han tillsammans med Emil Lindvall nybliven delägare till företaget Kullabergsguiderna.

– Vi gör så kallade soft adventures. Skattjakten är populär bland barnfamiljer, bergsnedfirning passar alla från 5-6 år och uppåt. Poängen är att vi med hjälp av olika aktiviteter får ut människor i naturen. Tumlarsafarin är det som lockar flest besökare.

Med rib-båt och guide spanas det intensivt längsmed kusten och enligt David ser man tumlare på 8 turer av 10. Under högsommaren körs sex turer om dagen.

För att förlänga säsongen pågår också ett pilotprojekt på Kullaberg med skräddarsydda aktiviteter för skolklasser, nyanlända, pensionärer och funktionshindrade.

– Tanken är att vi med kunniga guider och inspirerande aktiviteter som anpassas efter målgruppen ska få ut fler människor i naturen året om.

 

Fem snabba frågor till David:

1. Vilka initiativ arbetar ni med kopplat till natur-och kulturvård?
Vi har ett tätt samarbete med länsstyrelsen och naturrum. Tillsammans ser vi till att folk inte bara går mellan bilparkeringen och skyltarna i naturrum utan att de verkligen också kommer ut i naturen på riktigt.

Vi har även en nära dialog med svenska och danska forskare och bistår dem med statistik och rapporter som gäller tumlare. Vi har noterat en svag, svag ökning men tumlarna är fortfarande hotade.

Det största problemet är all plast i vattnet som tumlarna får i sig, och alla nät som ligger på botten. Tumlarna fastnar i näten och drunknar när de inte kan ta sig upp till ytan.

2. Vad fick er att vilja bli en ekoturismföretagare?
Jag var inte personligen med i den processen, det valet gjordes av de tidigare ägarna. Nature’s Best är helt i linje med hur vi vill jobba, vår tumlarsafari uppfyller kriterierna med råge.

På spaning efter Sveriges minsta val. Foto: Kullabergsguiderna

3. Vilka fördelar får ni av att vara kvalitetsmärkt Nature’s Best?
Vi har ingen statistik på att vi får fler besökare tack vare Nature’s Best, men många gäster kommenterar det och tycker att det är väldigt bra.

Märkningen gör att vi ses som professionella och ansvarstagande. För oss som arrangör känns det bra att kunna säga och visa att vi jobbar på det viset.

4. Märker ni av en ökad efterfrågan på hållbara upplevelser?
Hållbarhet efterfrågas ju mer och mer, inte bara hos oss utan i samhället i stort. Men okunskapen är fortfarande stor. De flesta vet att vi alla måste källsortera men många gör ändå inte kopplingen att alla åtgärder mynnar ut i naturen och påverkar den biologiska mångfalden.

När vi berättar på våra turer att tumlaren är hotad väcker vi insikter som varar på lång sikt. Med ens blir det självklart och viktigt att man inte ska köpa en viss fisk eller slänga skräpet på fel ställe.

5. Nature’s Best innehåller sex uppförandekoder. Hur kommunicerar ni dessa som mervärden till era gäster?
Vi berättar på vår hemsida att vi jobbar efter Nature’s Best kriterier, men det är inte något som vi konkret nämner när vi är ute på tur. Kanske är det något som vi kommer att betona mer framöver.

Läs mer om naturupplevelser hos Kullabergsguiderna