Till fjälls med islandshäst

Ekoturismföretagaren Kerstin Nilsson, Ofelaš i byn Puoltsa/Buolža mellan Nikkaluokta och Kiruna. Foto: Anna Öhlund Photography

Midnattssol, norrsken, samisk matlagning och yoga är några av de ingredienser som kan ingå i naturupplevelsen när Ofelaš Islandshästar och Guideservice får bestämma. Allt helt nära Sveriges högsta fjäll Kebnekaise.

För drygt 20 år sedan bestämde sig Kerstin Nilsson och Matti Blind-Berg för att göra verklighet av en gemensam dröm. Omgivna av fjäll och vida vidder införskaffades fler islandshästar och en affärsidé med aktiva äventyr och islandshästen i centrum växte fram.

- Ofelaš är ett samiskt ord som betyder vägvisare och uttalas "Åfelasch", berättar Kerstin. Att kunna visa vår natur och den samiska kulturen på ett naturligt och miljövänligt sätt är viktigt för oss.

- Vi rör oss i en urgammal samisk kulturbygd där vi ständigt blir påminda om gångna generationers liv. Vi vill gärna dela med oss av det vi har till människor som är intresserade av natur, djur och kultur, och som gärna upplever det från hästryggen.

 

Ekoturismföretagarna Matti Blind Berg (som även är ordförande i Girjas sameby) och Kerstin Nilsson, Ofelaš i byn Puoltsa/Buolža mellan Nikkaluokta och Kiruna. Foto: Anna Öhlund Photography

Vid Kalixälvens strand i byn Puoltsa (Buolža på samiska) ligger parets gård som nu är hemmabas för en året-runt-verksamhet med 25 islandshästar, ridskola och en mängd olika turer som varierar beroende på årstid.

- Vår hembygd kallas ofta "den sista vildmarken", säger Kerstin. För oss är fjällvärlden inte någon vildmark utan vårt hem, där våra samiska förfäder har levt under mycket lång tid.

Ridturer i fjällvärlden med eller utan övernattning har utökats genom samarbeten med andra arrangörer.

- På så vis kan vi erbjuda en kombination av olika upplevelser. Ishotellet, isfiske och att ta del av den samiska kulturen är några exempel. Det är givande för gästerna och utvecklande för oss.


Fem frågor till Kerstin och Matti:

1. Vilka initiativ arbetar ni med kopplat till natur-och kulturvård?
Vi jobbar inte med något specifikt projekt men vi har ett nära samarbete med samebyarna runt omkring och anpassar vår verksamhet efter dem. Vi är också mycket engagerade i naturvård och i samiska frågor, till exempel mot gruvrovdrift.

2. Vad fick dig att vilja bli en ekoturismföretagare?
Det står oss nära, så det var ett naturligt steg. Själva processen som det innebär att bli märkt med Nature's Best är viktig, det är ett bra sätt att tänka igenom vad man sysslar med och hur man gör det.

3. Vilka fördelar ger det ditt företag att vara kvalitetsmärkt Nature's Best?
Det ger inga tydliga ekonomiska fördelar, men det har heller aldrig varit vårt huvudsyfte med märkningen. Jag tänker att det är ett bra sammanhang att synas i. Det sker ju ganska mycket forskning kring hållbar turism och vi får en hel del frågor från studenter om ekoturism.

4. Märker ni av en ökad efterfrågan på hållbara upplevelser?
Både ja och nej. En del gäster söker sig till oss tack vare att vi har en uttalat hållbar inriktning. Vi har många internationella gäster och min känsla är att det är fler svenskar som frågar efter hållbarhet. Jag önskar att efterfrågan var större.

5. Nature's Best innehåller 6 grundkriterier, hur kommunicerar ni dessa som mervärden till era gäster?
Vi kommunicerar dem muntligt. Reaktionen är positiv!

Läs mer om vad du kan uppleva hos Ofelaš Islandshästar i närheten av Kebnekaise