Stressade själar får ro hos Sápmi Nature Camp

Samiska traditioner och riktig vinter med vida vidder, norrsken, äkta gammelskog och total tystnad lockar en allt större skara långväga resenärer till nordligaste Sverige och Sápmi Nature Camp. För Lennart Pittja som driver verksamheten och själv är same är kvalitetsmärkningen Nature’s Best en självklarhet – den bygger ju på samiska värderingar.

Till Sápmi Nature Camp, fem tältkåtor som står på Lennart Pittjas familjs renbetesmarker i trakterna kring GällivareJokkmokk, kommer gäster från hela världen för att lära sig om naturen och samiska traditioner.
– Här i området har min familj och mina förfäder bott sedan urminnes tider, berättar Lennart. När de unika naturvärdena kopplades samman med samekulturen blev området världsarv!

Lennart är en av veteranerna inom svensk ekoturism. Redan 1995 startade han sitt första samiska företag med fokus på besöksnäringen. Sedan dess har hans gäster bland annat kunnat få vandra med renar eller fått följa med på en vårflyttning med renskötarfamiljen i samarbete med Lennarts bror och hans familj. För några år sedan valdes hans Sápmi Nature Camp av magasinet National Geographic Traveler till en av världens mest hållbara och minnesvärda upplevelser.

– Det här är ett sätt att ta gäster ut i naturen på mitt sätt. Invändigt har kåtorna trägolv, kaminer och riktiga sängar. Kalla det glamping om du vill, jag har inte riktigt hittat något bra ord som jag känner mig hemma med men det är snyggt, bekvämt och säkert utan att förstöra mer natur.

Det finns varken el eller rinnande vatten på campen, men hos Lennart som gäst behöver man varken frysa eller vara hungrig. Varma skoteroveraller och kängor finns till låns och det bjuds på varmrökt röding som Lennart fiskat själv.

– Jag vill ta med mina gäster ut och låta dem på riktigt få känna och uppleva det som Sápmi är för mig. Det är mycket natur och öppen horisont. Vi knallar på snöskor, borrar i isen, tänder en eld, mycket av det som man faktiskt inte kan göra i stan. Att bada vedeldad bastu vid älvstranden är ett jättebra sätt att koppla av och ett äventyr i sig. Det är ju lite arbete med att hugga upp ett hål i isen för att få vatten – det är inte bara att trycka på en knapp. Det blir väldigt mycket mer upplevelse när man får jobba lite. Folk tycker det är fantastiskt.

Innan pandemin kom merparten av Lennarts gäster utomlands ifrån. Så är det inte längre.

– Under lång tid, sedan starten av mitt första företag, upplevde jag att inte fanns särskilt många svenskar som var villiga att betala för det jag har att erbjuda. Svenskar som sökte ekoturism reste utomlands. Men numera finns det ett växande intresse för att köpa en samisk upplevelse hos mig här i norr. Jag har hela tiden varit övertygad om att den här typen av upplevelse gör gott. Det är som en antites till så väldigt mycket av det som är dåligt med det moderna samhället. Där är hetsigt och mycket funderingar kring vad andra tycker, där är köp och sälj och bråttom. Det här är något helt annat.

Säsongen för Sápmi Nature Camp är framför allt vinter, det vill säga december till mars. Nu satsar företaget också allt mer på sommar och höst där efterfrågan ökar starkt.– Mitt fokus är småskalighet året om. Och hur min verksamhet påverkar – och inte påverkar – renen och dess livsmiljö. Jag har en väldigt stark känslomässig koppling till renen och renskötseln.

 

Vilka initiativ arbetar du med kopplat till natur-och kulturvård?
– Hela den frågan är det som mitt företag Sápmi nature handlar om. Att förmedla samisk kunskap och om hur viktigt det är att vi har tillgång till bra natur, att vara en ambassadör för renen och därmed naturen. Det är den portal som all min verksamhet vilar på. Urfolken runt om i världen erkänns allt tydligare som väktare av naturvärden och biologisk mångfald. 80 procent av världens biologiska mångfald ryms inom de områden där urfolk lever, bland annat här i Sápmi.

Vad fick dig att vilja bli ekoturismföretagare?
– Jag är fostrad och lärd att det är så här man gör, långt innan jag hörde talas om begreppet ekoturism. Med urfolkens värderingar och sätt att leva i naturmiljöer så finns det inget annat sätt. Vartefter har jag förstått att det inte är självklart. Det har från början förvånat mig och var det som gav mig drivkraften att börja med samisk turism. För att skapa lokal ekonomi och samtidigt bevara betesmarkerna för renen så finns det ingen bättre kombination. Gör man det rätt så fungerar det.

Vilka fördelar ger det ditt företag att vara kvalitetsmärkt med Nature’s Best?
– Det är nästan självklart om man jobbar som jag gör att vara Nature’s Best. Mitt förra företag var ett av de 12 första godkända företagen i Sverige, men jag har inte haft möjlighet att ansöka för Sápmi Nature Camp förrän nu. Nature’s Best är ett viktigt verktyg som kan ge mig fler gäster. Inte minst ur ett internationellt perspektiv finns det fördelar, för de agenter som jag jobbar med är det en betydelsefull signal. När jag nu också ser en större efterfrågan i Sverige så är det jättebra om vi kan lyfta hållbarhet på riktigt. Kan jag hjälpa till att vara ännu ett skyltfönster för Nature’s Best så vill jag gärna bidra med det.

Märker du av en ökad efterfrågan på hållbara upplevelser?
– Ja, absolut. Den ökar hela tiden. Det finns ju ett allt större fokus på hållbarhet som är jättebra. Jag ser framför mig att det kommer att bli ännu mer intressant och viktigt framöver. Alla stora resetrender går ju åt det hållet, i vart fall väldigt många.

Nature’s Best innehåller 6 grundprinciper, hur kommunicerar du dem som mervärden till dina gäster?
– Hela min verksamhet bygger ju på dem. Inte för att det är Nature’s Best utan för att det är samiska värderingar. Jag har som sagt väldigt svårt att se hur man skulle kunna göra annorlunda. Av erfarenhet vet jag att dessa grundprinciper funkar – inte bara för gästen utan också för mig som jobbar med det här. Det känns bra i hjärtat att veta att jag förhoppningsvis bidrar med mer än vad jag förbrukar. För mig är det viktigt, det är bland annat där jag hämtar min energi.

Läs mer: Sápmi Nature Camp

Berättat för: Kicki Lind