Skånsk natur får guldkant hos Pensionat Söderåsen
Den som vill dra ner på tempot och njuta av bokskogar, strömmande vattendrag, böljande åsar och djupa dalar gör klokt i att utgå från Pensionat Söderåsen i Skåne. Här bor man ombonat på en varsamt renoverad 1800-tals gård alldeles intill Söderåsens storslagna nationalpark.
– Hållbarhetsarbetet har funnits med oss från början och blivit tydligare med åren, säger Frida Svedrin som tillsammans med sin man Stefan äger och driver Pensionat Söderåsen. Kvalitetsmärkningen Nature’s Best gör det tydligt både för oss själva, för våra gäster och för våra samarbetspartners vad vi står för; att naturen är vår livlina och passion.
Pensionat Söderåsen ligger strax öster om Helsingborg, alldeles intill Söderåsens nationalpark. Här finns 22 bäddar fördelade på sju rum samt två små självhushållslägenheter som också hyrs ut för kortare vistelser.
– Vi har bed and breakfast som koncept, berättar Frida. Vi har frukostservering och bjuder alltid våra pensionatsgäster på eftermiddagsfika. Genom vårt samarbete med en lokal gårdsbutik kan vi också erbjuda våra gäster grillpaket som gästen tillagar själv. För att inspirera till matlagning och friluftsliv har vi byggt olika utekök och platser för umgänge utomhus här på pensionatet.
Söderåsens nationalpark inbjuder till naturupplevelser som många inte förknippar med Skåne. Hit lockas nu både svenskar, danskar, tyskar, engelsmän och holländare. Både Frida och Stefan är diplomerade nationalparksguider och Frida även certifierad naturguide. De använder sin kunskap till att guida sina gäster på plats.
– De som tror att Skåne är platt blir överraskade, säger Frida. Danskar tycker Söderåsens nationalpark är ren vildmark. Skåneleden passerar genom nationalparken och förutom vandring kan man cykla, åka dressin, paddla kanot eller rida här i trakten. Vi hyr ut cyklar och samarbetar med företag som bland annat ordnar kanotturer och ridning. Vi ser oss som en behaglig och fin plats att utgå ifrån och återvända till. Vi vill gärna inspirera våra gäster till att upptäcka naturen långsamt, att ge sig själva tid.
Vilka initiativ arbetar ni med kopplat till natur-och kulturvård?
– Vi är engagerade i bygdens hållbara utveckling och är medlemmar i hembygdsförening och naturskyddsförening. För oss är det viktigt att bevara det genuina i bygden och att stötta lokala föreningar och företag.
Vad fick er att vilja bli ekoturismföretagare?
– Det är inget vi bestämde oss för att bli, det är något vi är. Naturturismföretagen och Nature’s Best gör det tydligt utåt vilka vi är och vill vara. Vi är ekoturister själva när vi reser och vill med vår verksamhet vara en del av den familjen.
Vilka fördelar ger det ert företag att vara kvalitetsmärkt med Nature’s Best?
– Vi hoppas att det ska göra det tydligt för våra gäster vad vi vill och står för. Det är
viktigt att attrahera rätt gäster, människor som är ute efter hållbara naturupplevelser. Det är dem vi kan ge den bästa upplevelsen. Fördelen med Nature’s Best är just tydligheten.
Märker du av en ökad efterfrågan på hållbara upplevelser?
– Ja, folk är mer medvetna. Pandemin har nog tvingat fram ett annat resemönster. Nu stannar många av våra gäster flera nätter, de uppskattar att ha sin bas och göra saker från en enda plats. Det är en bra trend om det håller i sig. Det är också en ökad trend att allt fler vill vandra. För tio år sedan tänkte folk på Kungsleden när man pratade vandring, nu är även låglandsvandring allt mer populärt. Vi samarbetar bland annat med Svenska Turistföreningen, Friluftsfrämjandet och olika svenska vandringsresearrangörer som tillsammans hjälper till att lyfta den sortens aktiviteter. Vi märker att efterfrågan på vandring ökar stadigt.
Nature’s Best innehåller 6 grundprinciper, hur kommunicerar ni dem som mervärden till era gäster?
– Vi har information på vår hemsida om naturturism, ekoturism och vår hållbarhets-policy som bygger på dessa grundprinciper. Det är också något vi pratar om när gästerna är här. Vi hoppas att våra gäster får upp ögonen för hållbarhet och att vi kan bidra till att förstärka deras naturintresse.
Berättat för: Kicki Lind