Naturnära avkoppling på Glamping Höga Kusten

Glamping Höga Kusten

– Mindre är mycket mer, säger Nicole Pieren som tillsammans med sin man Marco driver Glamping Höga Kusten.
Här bor man som gäst mitt i naturen i ett av tre ombonade glampingtält med nära till vandring och sjöglitter – och gott om tid att gå ner i varv och komma ikapp sig själv.

Med 1 000 euro på fickan och sinnena fyllda av drömmar kom familjen Pieren från ett hektiskt storstadsliv i Apeldoorn i Holland till det lilla samhället Undrom nära Höga kusten. Det var 2016. Nu lever de av att erbjuda sina gäster den sortens naturupplevelser som de själva så länge drömt om.
– Vi har får, hästar och kaniner på gården, berättar Nicole som nu talar flytande svenska. Våra tre glampingtält står långt ifrån varandra och är utrustade med mjuka sängar, fluffiga lakan, en sprakande kamin och egen torrtoa. Att komma nära naturen är vår affärsidé.

Med gården de köpt som bas, ett tält och en badtunna började familjen Pieren för några år sedan att välkomna gäster.
– Vi började med en annons på facebook och det kom gäster. Det var jätteroligt! Efterfrågan har ökat vartefter och vi har vuxit i takt med den. Ett tag hade vi fem tält men vi bedömde att belastningen på naturen blev för stor. Nu nöjer vi oss med tre tält och all inclusive. Det småskaliga är bättre för både gästerna och oss.

Glamping Höga Kusten har öppet året runt och är inte en camping, betonar Nicole. Här finns ingen servicebyggnad, och ingen traditionell campingplats. De tre glampingtälten har fått namnen Hill, Forest och Countryside. I grillkåtan serveras frukost och middag eller på uteplatsen helt nära. Som en del av upplevelsen och möjligheten att komma bort från vardagens stress och rutiner finns vare sig wifi, el eller rinnande vatten. I grillkåtan finns möjlighet att ladda mobilen.

– Vi jobbar mycket med sociala medier och har gäster från både Sverige och övriga Europa, säger Nicole. Vi jobbar från hjärtat, det här är en livsstil för oss och vi vill gärna tipsa våra gäster om alla fina ställen längs Höga Kusten. Här kan man lyssna till vinden och fåglarna, där är en fin sjö, där är en vandringsled. Jag tror att vårt sätt att leva kan inspirera människor till att bli mer medvetna om hållbarhet och naturens värde.

 

 

Vilka initiativ arbetar ni med kopplat till natur-och kulturvård?
– Vi sitter med i styrelsen för Höga Kusten turism och jobbar för att destinationen ska bli mer hållbar.

Vad fick er att vilja bli ekoturismföretagare?
– I Sverige finns ju naturen överallt och många svenskar tar den för given. En skog är skog, en sjö är en sjö liksom. Så är det inte för oss, vi tänker lite annorlunda. Det är superviktigt att vi får behålla allt det här. Vi har själva inspirerats av Nature’s Bests grundprinciper och vi vill gärna vara ett gott exempel för andra. Genom samarbete kan vi skydda både natur och kultur, ja hela destinationen.

Vilka fördelar ger det ert företag att vara kvalitetsmärkt med Nature’s Best?
– Tack vare märkningen känner vi oss stärkta och mer seriösa. Vi är inte längre bara några lite crazy utlänningar som tänker annorlunda. Vår verksamhet har fått ett större värde i betydelsen ett djupare innehåll. Det har fått ett stort genomslag i sociala medier.

Märker du av en ökad efterfrågan på hållbara upplevelser?
– Ja. Inte minst pandemin har gjort folk mer medvetna om småskalighet och miljön och vikten av att ta hand om den.

Nature’s Best innehåller 6 grundprinciper, hur kommunicerar ni dem som mervärden till era gäster?
– Vi har satt upp skyltar både inomhus och utomhus där vi berättar om hur vi på olika sätt har miljöanpassat hela vår verksamhet.

Berättat för: Kicki Lind

. . . .
Det här är en del av arbetet inom Hållbarhet och ekoturism i praktiken, som finansieras av;

Logotyp Jordbruksverket Logotyp Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling