Naturlig hållbarhet på Camp Ripan

Camp Ripan, Kiruna

Hembygdens tre kulturer är en tydlig röd tråd hos familjeföretaget Camp Ripan i Kiruna. Här är det långsiktiga hållbarhetstänket lika självklart som det gedigna värdskapet. 

En gång i tiden bestod Camp Ripan av en stor campingplats och enklare stugor med självhushåll. När familjen Lind tog över förändrades hela konceptet.

– Vi ville satsa på internationella gäster och utveckla upplevelser och aktiviteter i närmiljön, inte minst vintertid, berättar Frida Lind-Oja som efter ett generationsskifte nu tillsammans med sin bror Dennis Lind äger och driver Camp Ripan.

Syskonen Frida Lind-Oja, vd och Dennis Lind, delägare. 

En gestaltningsplan utformades där traktens tre kulturer sattes i fokus. Rallarkulturen, Tornedalskulturen och den samiska kulturen kom att genomgående prägla såväl design och material som menyn i restaurangen.

– Vi har 90 stugor så det var ganska mycket att renovera, berättar Frida. Vi investerade 30 miljoner kr i anläggningen och byggde om huvudbyggnaden med reception, restaurang och konferenslokal. Därtill byggde vi till ett norrskensrum, konverterade till fjärrvärme och byggde ett litet hus i skogen, vårt ”andrum” för måltidsupplevelser. Vi hade öppet under hela renoveringsperioden och det var lite körigt förstås men det funkade.

Förra vintern hade Camp Ripan gäster från 73 olika nationer.

– Norrskenet är den absolut största reseanledningen och såklart utomhusupplevelser av olika slag, säger Frida. Hit hör bland annat snöskoturer, hundspann och samiska aktiviteter.

– Som komplement till alla utomhusaktiviteter byggde vi 2013 vårt Aurora Spa. Det är vår lilla pärla som har blivit ett varumärke i sig. Vårt spakoncept bygger på våra tre kulturer och på det vi har runt i kring oss. Material och produkter som andas våra liv och vår vardag. Alla råvaror i krämer och oljor kommer från naturens eget skafferi, spaprodukterna är hemmagjorda, som kaffeskrubb och björklövskrubb. Vi använder också pellets från gruvan till vårt fotbad.

Tiden står aldrig still på Camp Ripan och närmast förestående är en ombyggnad av restaurangköket.

– Det är svårt att få kompetent personal i restaurangbranschen så förutom att vi bygger om och ut vårt befintliga kök kommer vi att göra ett utbildningskök också, berättar Frida. Vi tittar även på hur vi på bästa sätt ska kunna återvinna värmen i köket och hur vi ska hantera vår egen kompostering av matavfall. Det kommer att bli ett av Sveriges klimatsmartaste kök.

 

Fem snabba frågor till Frida och Dennis:

1. Vilka initiativ arbetar ni med kopplat till natur-och kulturvård?
De senaste tre åren har vi stöttat det nationella fjällräven-projektet. I varje stuga finns en gäst-enkät och för varje ifylld enkät ger vi fem kronor till fjällrävsprojektet.

Framöver kommer vi att stötta Protect Our Winters som syftar till att minska människans påverkan på klimatet. Vi är rädda om vår snö. Vi bor på en fantastisk planet, och vi vill göra allt vi kan för att bevara den!

2. Vad fick er att vilja bli en ekoturismföretagare?
Med tanke på vilken bransch vi är verksamma i och vad vi säljer är det ganska självklart. Våra gäster kommer för att uppleva natur och kultur och då måste vi kunna leverera på ett långsiktigt hållbart sätt.

Vi är även Svanen-märkta. Vi samarbetar en del med andra aktörer och nu försöker vi få med oss dem på Nature’s Best-tåget. En bra grej med kvalitetsmärkningen är att man hela tiden måste uppdatera sig, då blir det automatiskt att man hänger med.

3. Vilka fördelar ger det ditt företag att vara kvalitetsmärkt Nature’s Best?
Det är ett måste att tänka i de banorna idag.

Nature’s Best är bra som styrdokument och är dessutom ett marknadsföringsfönster som låter oss synas på en annan plattform. Det är svårt att mäta ekonomin i just Nature’s Best men hållbarhet är en förutsättning för goda affärer. De går hand i hand, det finns absolut ingen motsättning där emellan. Resenärerna idag blir allt mer medvetna så en certifiering är helt klart en konkurrensfördel.

4. Märker ni av en ökad efterfrågan på hållbara upplevelser?
Allt fler researrangörer utomlands ställer krav och efterfrågar produkter som är hållbara.

5. Nature’s Best innehåller 6 grundkriterier, hur kommunicerar ni dessa som mervärden till era gäster?
Framförallt lyfter vi detta på vår hemsida och i vår marknadsföring i stort men också genom vårt goda värdskap. Genom vårt goda värdskap ger vi gästen kunskap om våra natur- och kulturvärden.

Genom storytelling kommunicerar vi och lyfter olika mervärden, till exempel det lokalproducerade och ekologiska i vår restaurang.

Vi arbetar med små grupper på alla våra aktiviteter. Det bidrar till hög kvalitet och säkerhet och en möjlighet att se varje gäst.

 

Läs mer om Camp Ripan och vad du kan uppleva i Kiruna