Med passion för de vita vidderna
Att känna kylan, vara omringad av fjäll och åka hundsläde över de vita vidderna i Lappland är den stora passionen för Daniela Hohn och Jan Borinski. Den ledde till att de övergav sitt hemland Tyskland och bosatte sig i Kiruna för nästan tjugo år sen.
– Både Jan och jag hade sökt oss till ett ”work and travel”-arrangemang och hamnade i samma hundspann-företag i Sorsele. Jag hade tagit ett år ledigt från mina studier i tyska och idrott för att göra något annat, berättar Daniela.
–Det var så vi träffades.
Efter att ha åkt tillbaka till Tyskland och slutfört studierna bestämde sig Daniela för att återvända. Hon och Jan sökte sig längre upp i Sverige, mot Kiruna, där det fanns större och fler hundspannföretag.
–Vi var anställda som guider och älskade varje dag av vårt arbete, säger Daniela.
–Livet med hundarna, naturen och gästerna blev vårt drömliv.
Daniela berättar att de några år senare fick möjlighet att köpa några egna hundar, en bit mark och ett hus.
–Det var aldrig vår tanke att vi skulle bli egenföretagare. Vi ville bara behålla vårt drömjobb. Men nu när vi hade hundarna så var det bara att prova.
Läs mer företagsinformation och kontaktuppgifter
Idag har White Trail Adventures över sjuttio hundar, ett gästhus med plats för 20, några säsongsanställda och jobbar ständigt med att förbättra sina upplevelser. De erbjuder allt från en dags- och flerdagsturer till turer på tio dagar upp till Treriksröset med lugna, tysta hundspann.
Gästen får lära sig göra upp eld, hur man klär sig i trettio minusgrader och njuta av det nordiska ljuset. De erbjuder också turer med mer fartfyllda snömobiler. Daniela och Jan stormtrivs med naturen, sina hundar, guider och gäster i Kiruna. De har definitivt inga planer på att återvända till Tyskland.
Vilka initiativ arbetar ni med kopplat till natur-och kulturvård?
Just nu stödjer vi Naturskyddsföreningen. Vi jobbar också med att hitta något lokalt samarbete där vi kan vara med och bidra till kulturskydd i området.
Vad fick er att vilja bli ekoturismföretagare?
Vi har alltid försökt jobba hållbart. Så när vi fick möjligheten att gå igenom processen med att bli märkta som Nature’s Best, så såg vi det som ett tillfälle till att se över alla våra rutiner till att bli ännu mer hållbara.
Vilka fördelar ger det ert företag att vara kvalitetsmärkt med Nature’s Best?
Vi tror att det kommer att ha en konkurrensfördel. Vi tror också att det kan komma att locka de kunder som tycker att det är viktigt med hållbarhet och är intresserade av att ta del av mer hållbara upplevelser. För vår del var det bra att vi fick vända vårt företag upp och ned och titta på alla processer. Det har gjort oss mer säkra på vart vi är på väg och hur vi kan jobba.
Märker du av en ökad efterfrågan på hållbara upplevelser?
Vi har märkt att de kunder som kommer till oss har ett mer hållbart beteende än vad de hade för några år sedan. Många tänker på vilken mat de äter och att de oftare tar tåg istället för flyg. Vi får också uppmärksamhet för vår ”No foodwaste policy”.
Nature’s Best innehåller 6 grundprinciper, hur kommunicerar ni dem som mervärden till era gäster?
Vi kommer att ha det som information tillgänglig i gästhuset. I övrigt är ju grundprinciperna inbyggda i våra upplever. I gästhuset finns till exempel information om kulturen i trakten och vi har kunniga guider som förmedlar kunskap med gott värdskap. Gästen ser också att vi har små grupper med familjär stämning. Våra gäster är dem som förmedlar mervärden vidare, genom att berätta på sociala medier om upplevelsen hos oss. På så sätt sprids det hur en hållbar upplevelse kan vara.