Där ”ingenting” är allt

Rajamaa

Ödsliga myrmarker där det enda ljud som hörs är en brusande fors i fjärran. En liten stuga i skogen att övernatta i, utan el och vatten. Sådant lockar människor från ett tättbefolkat Europa till familjen Malmström i gränstrakterna mellan Sverige och Finland.

Familjeföretaget Rajamaa har sin bas på en ö i Muonio älv, den älv som förenar Sverige med Finland.

– Vår hemtrakt nämns alltid sist i den svenska väderleksrapporten och kallas då Tornedalen, säger Lars Malmström som sedan drygt 30 år driver företaget tillsammans med sin fru Kaisu.

Närmaste tågstation är Kiruna, flera timmar bort. Muonio är, förutom namnet på älven, även huvudort i den finska kommunen med samma namn. Om sommaren hörs och syns älvens stora forsar från ön. Vintertid är älven frusen och då går det bara att ana forsarna under den tjocka isen. Det är en glest befolkad trakt. Byn har sju fasta invånare.

– En stor del av ön är obebyggd och i de flesta riktningar från Rajamaa får man gå ganska länge innan man ser några spår av civilisationen, berättar Lars. Det är något unikt i Västeuropa. Därför kommer också åtta av tio gäster från länder utanför Norden. 

 

Lars och Kaisu Malmström, Rajamaa. Photo: Rajamaa

Rajamaa har naturupplevelsen i centrum, oavsett om aktiviteten rubriceras vandring, björnskådning från gömsle, flugfiske eller turskidor.

 – För oss är hållbarhet en självklarhet. Genom märkningen synliggör vi det utåt. Många gäster är väldigt miljömedvetna. Dessutom finns det ett intresse för hållbarhet hos våra turoperatörer och samarbetspartners.

Till Rajamaa kommer gäster från hela Europa, framför allt fransmän.

– Många som kommer hit har vandrat inkaleden i Peru och dykt på stora barriärrevet och sett Angkor Wat i Kambodja. Men de har aldrig bott i ett ensligt beläget hus där det inte finns el och vatten. De kanske inte ens har varit i en riktig skog. En del tycker att det är lite läskigt.

Vildmarken imponerar stort på Rajamaas gäster.

– När vi till fots eller på skidor kommer ut på den stora myren brukar alla fotografera. I början tänkte jag ”vad fasen är det de fotograferar?” Vi brukar ju fotografera när det ÄR någonting, de fotar när det INTE är någonting.

Tystnaden väcker förundran.

– I alperna är ju himlen strimmig som en ladugårdskatt av flygplan. I januari och februari hos oss, när det är en halv meter snö på alla träd och älven är frusen, då hör du absolut ingenting. Jo, i mars hörde vi ett lodjur. Det var häftigt!  

 

Fem snabba frågor till Lasse och Kaisu:

1. Vilka initiativ arbetar ni med kopplat till natur-och kulturvård?
-Just nu planerar vi en bäverinventering. Bäverspaning ska bli en bokningsbar produkt så småningom.

2. Vad fick er att vilja bli en ekoturismföretagare?
-Vi har alltid sysslat med ekoturism, alltid levt upp till kriterierna för Nature’s Best. Men det är det ju ingen som vet om vi inte berättar det

3. Vilka fördelar ger det ert företag att vara kvalitetsmärkt Nature’s Best?
-Det är så nytt så det vet jag inte riktigt än! Men jag är övertygad om att det ger försäljningsfördelar, både på kort och på lång sikt.

4. Märker ni av en ökad efterfrågan på hållbara upplevelser?
  – Ja. I början fick vi lära fransmännen källsortering, vi tvingade dem faktiskt till det. Nu är det en självklarhet. Men hållbarhet handlar ju om så mycket mer än sopsortering. Det finns mycket slentrian i turistbranschen precis som i andra branscher och mycket i det dagliga jobbet som går att åtgärda. Minskade transporter till exempel. Vi har gjort stora investeringar i vår forest lodge och kan ta oss dit till fots eller på skidor direkt från gården. 

5. Nature’s Best innehåller 6 uppförandekoder, hur kommunicerar du dem som mervärden till dina gäster?
- Vi lever i renskötselområdet och samverkar med ömsesidig respekt. På flera håll finns det konflikter mellan renskötsel och turism, men inte hos oss. Det enda vi har gott om i glesbygden är plats. För oss är respekten för andra människors yrkesutövning och sätt att leva en självklarhet. Det, och mycket annat, berättar vi om för våra gäster.

 

Läs mer om Rajamaa och vad du kan uppleva i norra Lappland