Höjdarupplevelser på Treehotel
Internationellt välkända Treehotel har tagit idén om ett unikt boende till en bokstavligt talat ny nivå. De arkitektritade trädrummen är upphängda 4-10 meter över marken i tallskogen, med spektakulär utsikt över Luleälven. Långsiktig hållbarhet med hänsyn till såväl ekonomi som natur och kultur har sedan starten genomsyrat hela verksamheten. Kvalitetsmärkningen Nature’s Best har varit en betydelsefull metod att få alla medarbetare att dra åt samma håll.
På Treehotel i byn Harads, cirka 10 mil från Luleå, bor man som gäst i ett modernt designat rum högt uppe i ett träd i tallskogen, ett rum som till exempel kan vara kamouflerat som ett fågelbo eller ett UFO.
– Treehotel är ganska känt ute i världen, berättar Kent Lindvall-Jonsson som driver verksamheten tillsammans med sin fru Britta. Man får mycket gratis marknadsföring när man gör något unikt.
”Ganska känt” är en underdrift. BBC bevakade invigningen 2010 och sedan dess har tusentals artiklar och filminslag om Treehotel publicerats över hela världen. Kombinationen av avancerad arkitektur och vildmark imponerar stort på utländska medier. Och gästerna.
– Trädrum och trädboende har ju funnits länge, säger Kent. Våra rum är allt annat än pittoreska skogskojor. Vi har bjudit in kända arkitekter som fått fria händer att med olika design tolka människans relation till skogen och träden. Varje trädrum har utsikt över Luleälvens dalgång, milsvid skog och den mäktiga ån.
Treehotel har öppet året om. För att erbjuda sina ofta långväga gäster något mer än ”bara” spektakulär övernattning samarbetar Kent och Britta med andra aktörer i trakten. Yoga på is med bastu, meditation och snöbad, Byvandring med fika i ett svenskt hem och Skattjakt bland vilda smaker hör till de många bokningsbara aktiviteterna.
– Vanligtvis kommer 70 procent av våra gäster från utlandet, berättar Kent. De har en bred spridning i världen. Under pandemin svängde det så att vi nu haft betydligt fler svenska gäster. Vi har i princip alltid fullbokat december-mars och ser framåt med tillförsikt.
Vilka initiativ arbetar ni med kopplat till natur-och kulturvård?
– Hela tänket kring hur vi har byggt anläggningen, från hur vi har byggt toaletter och sparar energi och vatten till hur vi på olika sätt lyfter det lokala är kopplat till natur- och kulturvård. Vi har vunnit flera hållbarhetspriser. Tillsammans med andra företag i trakten har vi också bildat en stiftelse. Ett av dess syften kommer att vara att säkra marktillgångar för naturturism.
Vad fick er att vilja bli ekoturismföretagare?
– Vi har från början baserat allt vi gör på det hållbara tänket, på hur man ska få en anläggning av det här slaget att fungera i naturen. Även de aktiviteter vi erbjuder är naturbaserade, och i linje med företagets profil. Nature’s Best är ett bra sätt att fördjupa sig och se att man är på rätt väg. Under namnet Arctic Getaway har vi gjort en gemensam satsning på kvalitetsmärkningen tillsammans med andra aktörer som har egna anläggningar och naturbaserade aktiviteter i området.
Vilka fördelar ger det ert företag att vara kvalitetsmärkt med Nature’s Best?
– Det betyder mycket internt. Vi har gått igenom alla frågor och förhållningsätt med all personal. Alla blir uppdaterade och vet hur vi ska jobba med de här frågorna.
Märker du av en ökad efterfrågan på hållbara upplevelser?
– För många resenärer har hållbarhet blivit en hygienfaktor. Många som kommer till oss, framför allt de som kommer från utlandet, är väldigt fokuserade det. Att Tree hotel ses som en hållbar anläggning ligger till grund för deras val.
Nature’s Best innehåller 6 grundprinciper, hur kommunicerar ni dem som mervärden till era gäster?
– Hållbarhet har ju många delar. Dels kommer våra värderingar och målsättningar till uttryck i våra digitala kanaler. Vi har egna odlingar, vi köper lokala produkter och anställer folk lokalt. Vi jobbar med fågelmatningar och fågelexkursioner. Inte minst jobbar vi aktivt för att få folk att tycka att naturen är en källa till inspiration och stora upplevelser.
Läs mer: Treehotel
Berättat för: Kicki Lind
. . . .
Det här är en del av arbetet inom Hållbarhet och ekoturism i praktiken, som finansieras av;