Femstjärniga naturupplevelser med Laponia Adventures
Vandring och skidturer med guide eller på egen hand med support i världsarvet Laponia lockar gäster både från södra Sverige och övriga Europa.
– Att i flera dagar få vara utanför mobiltäckning ses av många som en ynnest idag, berättar Mirja Andersson som äger och driver Laponia Adventures tillsammans med Christian Heimroth.
Laponia är Europas största sammanhängande naturlandskap med så gott som orörd natur. Utöver flera naturreservat ingår nationalparkerna Muddus, Padjelanta, Sarek och Stora Sjöfallet i världsarvet Laponia. Området blev världsarv 1996 för sina unika natur- och kulturvärden.
– Vi hjälper våra gäster att uppleva världsarvet Laponia i egen grupp eller med guide, berättar Mirja Andersson. Turerna ordnas både sommar och vinter, och riktar sig till människor som drömmer om storslagna vidder, djupa gammelskogar, enorma myrar och höga fjällmassiv med stora glaciärer. Muddus nationalpark sägs vara en av Sveriges tystaste platser.
För den som vill göra turer på egen hand hyr Laponia Adventures också ut friluftsutrustning och hjälper till med ruttplanering, inhandling av mat, tips på fina tältplatser och mycket mer.
– Även om vi som turistföretag faktiskt är exploatörer av området så strävar vi efter att minimera effekten av vår närvaro för samerna och deras livsstil, säger Mirja. Vi håller en ständig dialog med de lokala samebyarna och arbetar för att skydda både naturen och kulturen i området. Det gäller även respekt för den lokala ekonomin. Vi försöker stödja så många lokala företag som möjligt, i stort och i smått. Vår logotyp designades av ett lokalt företag i en liten by utanför Gällivare.
Även dagsturer i Jokkmokk med omnejd och med teman som det arktiska ljuset eller lunch på en fjälltopp ordnas av Laponia Adventrures.
– Vi är småskaliga och personliga, säger Mirja. Vi vill att våra gäster ska få känslan av att vara ute med ett litet kompisgäng.
Vilka initiativ arbetar ni med kopplat till natur-och kulturvård?
– Det är viktigt för oss att vi har en god relation med samebyarna i området. Vi har en dialog med dem om nya produkter och vi vill kunna jobba sida vid sida med dem utan att störa. Vi är också aktiva i olika arbetsgrupper som på olika sätt utvecklar en hållbar turism i Laponia.
Vad fick er att vilja bli ekoturismföretagare?
– Det är ett naturligt steg. Vi har alltid känt att ekoturism ligger oss varmt om hjärtat eftersom vi har fokus på natur, kultur och samverkan lokalt.
Vilka fördelar ger det ert företag att vara kvalitetsmärkt med Nature’s Best?
– Jag tänker att det ska kunna ge ett anseende bland kunderna att vi har hög kvalitet. Internt ger det oss också en kick att leva upp till förväntningarna. Kanske ger märkningen också en marknadsfördel.
Märker du av en ökad efterfrågan på hållbara upplevelser?
– Ja, vi upplever att vi har en ökad efterfrågan på våra produkter, men det är svårt att säga om det beror på att vi har ett inarbetat namn eller om efterfrågan i sig har ökat.
Vårt kundklientel vill åt det naturliga och det som är på riktigt, inget påklistrat och overkligt. Våra gäster efterfrågar det genuina.
Nature’s Best innehåller 6 grundprinciper, hur kommunicerar ni dem som mervärden till era gäster?
– Vi kommer såklart att presentera att vi är kvalitetsmärkta och vad Nature’s Best står för på vår hemsida.
Berättat för: Kicki Lind
. . . .
Det här är en del av arbetet inom Hållbarhet och ekoturism i praktiken, som finansieras av;