Det hållbara drömfisket

Fish Your Dream med verksamhet i Tjuonajokk, Gotland, Ammarnäs. Foto: Albert Hillert.

Som hängiven sportfiskare såg Per Jobs potentialen i Gotlands 80 mil långa kust och dess fina förutsättningar för havsöringsfiske. Höstens och vårens lågsäsong vände han till fiskets högsäsong och lockar nu människor från hela världen. Den främsta framgångsfaktorn beskriver Per med ett enda ord: hållbarhet. 

– Jag flyttade från Dalarna till Gotland just för det fina fiskets skull, berättar Per Jobs som för tolv år sedan drog igång framgångsrika FishYourDream.

– Jag hoppades och utgick ifrån att någon skulle erbjuda sportfiske, men tiden gick och inget hände. Så då gjorde jag det själv.

Gästerna strömmade till och verksamheten utvecklades fort.

– Hemmamarknaden har tidigare varit van vid att göra allting själv i skog och mark, det har nog bidragit till att den utvecklats jämförelsevis långsamt. Nu har många kunder allt mindre tid och därmed ett ökat behov av hjälp att hitta riktigt bra fiske och kringarrangemang. Då vänder de sig till arrangörer som Nature’s Best.

Ekoturismföretagaren Per Jobs, Fish Your Dream. Foto: Anna-Maria Persson

För att kunna erbjuda fiske året om äger nu FishYourDream även Tjuonajokk fiskecamp i Norrbotten samt Ammarnäs värdshus och fiskecentrum i Västerbotten.

– Det blir en korsbefruktning som är bra marknadsföring, säger Per Jobs. Både svenskar och mer långväga gäster vill såklart pröva våra andra destinationer och våra guider får en tryggare anställning.

 

Fem snabba frågor till Per:

1. Vilka initiativ arbetar ni med kopplat till natur-och kulturvård?
Vi jobbar med fiskevård på bred front. Vi lär människor, våra gäster i första hand, att fiska och hantera fisk på ett hållbart sätt.

Dessutom samarbetar vi kring fiskevård med länsstyrelser på olika håll. I Norrbotten och Västerbotten samarbetar vi kring fisketillsyn, vi flyger ju ut till platser där de inte har tid att vara. 

Därutöver har vi olika påhitt varje år och skänker pengar till ett visst ändamål. Vi kallar det for the cause, en god gärning. 

Förra året fick Fårösund sportfiskeklubb alla intäkterna från ett visst evenemang och i år har vi köpt en jättefin kniv av en samisk hantverkare i Kaitum. Det är en unik FishYourDream-kniv som vi auktionerar ut i sommar.

Pengarna ger vi till Älvräddarna. Hantverkaren får uppmärksamhet och Älvräddarna sätts i fokus. Min personal har tillsammans redan bjudit 10 000 spänn. På nätet går liknande knivar för 40 000 kr.

2. Vad fick dig att vilja bli en ekoturismföretagare?
Det var det egna fiskeintresset såklart, min passion för just ett hållbart fiske. Sker fisket inte på ett hållbart sätt så sågar du ju av grenen du sitter på. Det är väldigt tydligt när man förvaltar en resurs som fisk.

3. Vilka fördelar ger det ditt företag att vara kvalitetsmärkt Natures Best?
Kvalitetsmärkningen visar kunden att vi anstränger oss och bryr oss, den visar vilka vi är. Dessutom ger den ett bra nätverk med partners man kan diskutera med och inspireras av. Nature’s Best har också gett oss värdefull synlighet i olika kanaler.

4. Märker ni av en ökad efterfrågan på hållbara upplevelser?
Ja. Hållbarhet och kvalitet går hand i hand. Om du låter hållbarhetstanken genomsyra produkten så får du en mer genomtänkt och högkvalitativ produkt.

5. Nature’s Best innehåller 6 uppförandekoder, hur kommunicerar ni dessa som mervärden till era gäster?
Vi kommunicerar produkten och vad den står för. Naturskydd, miljöanpassning och lokal förankring genomsyrar alla detaljer när vi skapar våra produkter och i möte med kund.

Läs mer om upplevelser hos Fish Your Dream