Arctic Retreat med guldkantat stugmys

Att få bo i en ombonad timrad stuga mitt i vildmarken där ljudet av en brusande fors är det enda som bryter tystnaden – det är drömmen som blir verklighet för gästerna hos Arctic Retreat intill Råneälven i Sàpmi. Norrsken eller midnattssol beroende på årstid samt god mat, kunniga guider, hög service och personligt bemötande toppas med kvalitetsmärkningen Nature’s Best.

– Naturen och kulturen på vår hemmaplan har en enorm potential för stora upplevelser, säger Graeme Richardson på Arctic Retreat. Vi har få gäster men de betalar bra – en strategi som gynnar småskalighet och en långsiktigt hållbar besöksnäring i vår bygd.

Stommen i Arctic Retreat består av tre timrade stugor som ägs gemensamt av fyra lokala familjer. Varje stuga är smakfullt inredd och rymmer 2-4 personer. Graeme är verksamhetsledare och ansikte utåt.

– Vi är ganska små men vi anställer mycket folk, berättar han. Om vi hade 60 eller 600 stugor skulle det inte vara hållbart vare sig för miljön eller för oss som bor här, och gästerna skulle förmodligen välja att resa någon annanstans. Våra gäster har höga förväntningar och får ett mycket personligt bemötande. Vi har guider, köks- och restaurangpersonal, vaktmästare och chaufförer – alla från trakten. Dessutom samarbetar vi med samiska familjer i byar runtikring.

Graeme Richardson ”kärleksinvandrade”, som han uttrycker det, från Australien. Efter att ha jobbat en hel del med destinationsutveckling involverades han i Arctic Retreat 2017.

– Det är lätt att vara hemmablind, säger han. Jag bodde vid Stora barriärrevet i Australien men när jag bodde där så uppskattade jag det inte lika mycket som jag gör nu. Så är det nog för många i Sverige också. Man tar det man har alldeles utanför dörren för givet.

För att nå ut och hitta gäster arbetar Arctic Retreat med reseagenter över hela världen.
– Människor kommer till oss från Australien, Sydafrika, Indonesien, USA, Singapore, Hong Kong och förstås Europa. De vill vandra, paddla och cykla, uppleva riktig vinter, kanske se en älg. De är intresserade av den lokala kulturen och har höga förväntningar när det gäller mat och dryck. Många långväga gäster stannar hos oss i några dygn för att sedan resa vidare till andra arrangörer och upplevelser.

Vilka initiativ arbetar ni med kopplat till natur-och kulturvård?
– Vi samarbetar med våra lokala skogsägare och med samiska familjer i trakten. Tillsammans ser vi till att vår verksamhet gynnar och samtidigt sliter så lite som möjligt på den natur och kultur som allt det vi gör bygger på.

Vad fick er att vilja bli ekoturismföretagare?
– Att satsa på ekoturism är en självklarhet. Vi bor i det här området och vill att vår landsbygd ska vara levande med en ekonomi som är hållbar. Nature’s Best är en jättebra process och en stor hjälp för att titta inåt i sin egen verksamhet. Har vi tänkt igenom allt? Hur kan vi bli bättre inom olika områden?

Vilka fördelar ger det ert företag att vara kvalitetsmärkt med Nature’s Best?
 – Den största fördelen syns inte utåt. Vi har gått igenom en process som innebär att företaget har fått ett tydligare fokus och att vi har blivit bättre på att leda. Så finns det en stor marknadsföringsfördel också. Vi visar att vi är på en hög nivå. Dessutom gör Nature’s Best-märkningen oss till en förebild för andra företag. Det är en viktig signal till underleverantörer och andra att de bör och kanske kan tänka likadant.

 Märker du av en ökad efterfrågan på hållbara upplevelser?
– Absolut, hållbara lösningar blir allt mer en självklarhet. Inte minst i vårt marknadssegment. Vi jobbar inte med massturism, vi är småskaliga, omsorgsfulla, kunniga och personliga. Våra gäster har höga förväntningar och betalar för det.

Nature’s Best innehåller 6 grundprinciper, hur kommunicerar ni dem som mervärden till era gäster?
– Vi har en blogg med små korta berättelser som belyser grundkriterierna i Nature’s Best direkt eller indirekt. Inläggen handlar om allt från naturskydd, hantverk i den lokala kulturen, lokalt producerade delikatesser – och storslagna upplevelser förstås. Sammantaget visar de på ett helhetstänk.

Läs mer: Arctic retreat

Berättat för: Kicki Lind