Lotsstugan

Lotsstugan

Det yttersta havsbandets avskildhet vid Bottenhavet är grunden för både stimulerande möten och exklusiva familjära högtider. Det är också en bekväm bas för sällskap som vill skåda fågel, vandra eller bara njuta av en säregen natur. Av bitar som smakfull mat, harmonisk inredning och ett professionellt värdskap skapas en inbjudande helhet för Lotsstugans naturnära boende.

På de yttersta klipporna öster om Härnösand uppfördes i slutet av 1700-talet en lotsstation för skeppen som styrde in till Härnösand eller uppför Ångermanälven. Det var en tid då Härnösand blomstrade som en sjöfartsstad och dessutom var centralort för utbildning, sjukvård och kyrkan i Norrland. Två hundra år senare stängdes Härnö lotsstation och huset byggdes om till konferensanläggning. 2002 tog arkitektparet Annika Höök och Göran Nivfors över som ägare. Tillsammans med Anna-Lena Lundblad och egen personal har de sedan dess lyft verksamheten till nya nivåer.

Idag erbjuder Lotsstugan 20 bäddar fördelade på elva rum, flera konferensrum och tillgång till bastu och relaxavdelning. Husets matsal med utsikt över Bottenhavets obrutna horisont, en stilfull och sparsmakad formgivning med känsla för design och detaljer kompletterar den spännande omgivningen. Det här är helt enkelt ett utmärkt alternativ för mindre konferenser där avskildheten i det yttersta havsbandet och anläggningens inre harmoni stimulerar kreativiteten och samtidigt skapar förutsättningar för effektiva möten i ostördhet.

Lotsstugans spännande matutbud med många lokala och KRAV-märkta råvaror fullbordar bilden. Det smakar gott, lokalt och följer årstidernas säsong med bland annat het fisksoppa med hemlagad aioli för kalla vinterdagar. Höstens meny kan bestå av lammstek från Bredbyn med rostade ekologiska grönsaker från traktens odlare, och under friska vårdagar passar exempelvis kallrökt lax från Härnösands utmärkta rökeri och paj på egna rabarber utmärkt.

I en exklusiv omgivning med bland annat Härnöklubbs naturreservat i söder och med traktens havsörnar, orrar och sälar som grannar är ett seriöst miljöarbete helt naturligt. Därför värms Lotsstugan upp med solvärme och träpellets, elen genereras via ett delägarskap i Härnövinds vindkraftsverk, och använt vatten renas till 99 procent med hjälp av en modern avloppslösning.

Med detta engagemang och uppnådda resultat är det inte heller märkligt att Lotsstugan vid flera tillfällen uppmärksammats och premierats i olika regionala sammanhang, som nu senast i ”Värdsbäst 2009”.

Kriterier

Boende

Information om företaget

Namn
Lotsstugan
Adress
Gånsvikshamn 141
871 93 HÄRNÖSAND
Telefon
+46 (0)611 - 790 00
E-post
info@lotsstugan.com
Hemsida
www.lotsstugan.com