Kolarbyn Eco-Lodge

Kolarbyn Eco lodge

Sveriges mest primitiva vandrarhem, Kolarbyn, uppskattas både av gäster från när och fjärran. Här är det värdskap och god service bland naturliga upplevelser som står i fokus. Anläggningen, som startades av Marcus Eldh, drivs nu framgångsrikt vidare av Malin Bruce som de senaste åren tagit plats på flertalet topplistor.

Kolarbyn Eco-Lodge består av tolv kolarkojor i skogarna utanför Skinnskatteberg i Bergslagen. Här finns varken elektricitet eller rinnande vatten, men däremot ett överflöd av personligt värdskap, god service och ofta gäster av olika nationaliteter. Här bjuds det på naturliga upplevelser, tystnad och vildmark bara ett par timmar från storstadens jäkt och stress. På kvällen somnar du gott intill en sprakande eldstad, för att sedan vakna upp till finstämd fågelsång.

Marcus Eldh från WildSweden startade upp verksamheten 2004, men i takt med att hans safariverksamhet växte tog Andreas Ahlsén över Kolarbyns logiverksamhet 2009, som i sin tur lämnade över facklan till Malin Bruce 2017. Företagen fortsätter dock sitt nära samarbete och många av WildSwedens turer bland vargar, älgar och bävrar utgår från Kolarbyn.

Vandrarhemmet, som ingår i Svenska Turistföreningens utbud, kan även stoltsera med en lång rad utmärkelser. Kolarbyn rekommenderas bland annat av Lonely Planet, har ett par gånger nominerats till Stora Turismpriset och finns med på flera topplistor som 101 Amazing Hotels och SJ:s lista över Sveriges populäraste gröna resmål.

Malin Bruce är född och uppvuxen i Täby utanför Stockholm men bor i Ramnäs några mil från Kolarbyn. Utöver Kolarbyn driver hon upplevelseföretaget Swenture och är projektledare för vandring och cykelleder i Västmanland. Malin har tidigare arbetat som säljare inom media och är utbildad florist men har även en bakgrund som mulleledare, Scout och aktiv i civilförsvaret.

För Malin, som älskar att vara ute i naturen är Kolarbyn ett drömjobb, här får hon träffa och guida så enormt många härliga och spännande gäster.

En viktig del av Kolarbyns själ och tillblivelse är den årliga kolmilan som anläggs och på sensommaren brinner i anslutning till entrén. Där visar några av bygdens åldersmän hur man tillverkar kol, ett utrotningshotat hantverk som bara för drygt hundra år sedan präglade hela Bergslagen och bland annat satte djupa spår i Dan Anderssons diktning.

 

Kriterier

Boende
Kultur
Cykling
Vandring

Information om företaget

Namn
Kolarbyn Eco-Lodge
Adress
Hammarleden 325
730 60 RAMNÄS
Telefon
+46 (0)70 - 400 70 53
E-post
info@kolarbyn.se
Hemsida
www.kolarbyn.se