Everts Sjöbod Grebbestad

Robert Dalberg

Essensen av Bohuslän. Det är vad bröderna Lars och Per Karlsson förmedlar. Med skaldjursmetropolen Grebbestad i bakfickan kunde förutsättningarna för stora bohuslänska skärgårdsupplevelser knappast vara bättre.

I Grebbestad landas hälften av all Sveriges hummer, en ännu större andel av burfångade havskräftor och praktiskt taget alla landets ostron. Lägg till en varsamt renoverad sjöbod från 1800-talet med en mängd unika detaljer och föremål, där man kan smaka på de nyfångade härligheterna. Toppa med två bröder, födda och uppvuxna i Grebbestad och med en stark önskan om att få dela med sig av den genuina bohuslänska skärgårdens natur och smakupplevelser. Det är kärnan i Everts Sjöbod Grebbestad!

Både Lars och Per har Bohuslän i blodet och båda kan det mesta som är värt att veta om traktens kultur och fiske. Som utbildade möbelsnickare respektive båtbyggare har de fingerkänsla för gott hantverk. Det kom väl till pass vid renoveringen av den solgula gamla sjöboden som nu tjänar som utgångspunkt för alla upplevelser. I sjöboden samlas man gärna efter dagens fisketur, lär sig konsten att öppna ett ostron och njuter en kall öl därtill.

En annan central ingrediens är förstås själva turbåten; såtajullen Tuffa byggd 1952 på Orust av den kända båtbyggaren Gösta Johansson. Tuffa är en sjösäker, miljödieseldriven båt med härlig träkänsla och äkta fiskebåtsdunk. Även den är renoverad till perfekt skick.

Under ett bohuslänskt fiskeäventyr med Everts Sjöbod Grebbestad får man ta del av något både exotiskt och gott under samma arrangemang. Kunskapsöverföring och praktik ingår! Fisket efter hummer är förstås noga reglerat och det här företaget är pionjärer för att bevara bestånden. Det finns också spännande alternativ och komplement till hummerfisket – ostronprovning och fiske efter havskräfta, krabba och makrill.

Tv-kocken Tina Nordström placerade Everts Sjöbod Grebbestad på kartan för en bred publik, och samverkan kring ostron-ätning går igen i företagets engagemang i bland annat Ostronakademin. Ostronakademin är en organisation som har ostronets väl på agendan. Lars och Per är också praktiskt inblandade i Projekt Väderöarna och renovering av gamla segelfartyg.

 

Kriterier

Fiske

Information om företaget

Namn
Everts Sjöbod Grebbestad
Adress
Grönemadsvägen
61 457 95 GREBBESTAD
Telefon
+46 (0)525 - 142 42
E-post
info@evertssjobod.se
Hemsida
www.evertssjobod.se