Björn & Vildmark

Björn & Vildmark

I de milsvida skogarna norr om Orsa i norra Dalarna är det gott om björn men desto färre människor. Här i glesbygden bor och verkar Andrea Friebe och Gunther Schmidt, och tillsammans med det Skandinaviska Björnprojektet har de studerat björn i många år. Paret fungerar som ett unikt gränssnitt mellan forskarvärlden och besökarna som vill veta mer om våra svenska björnar.

I skogarna norr om Orsa har man studerat björnarnas liv och leverne sedan 1985. Andrea Friebe och Gunther Schmidt, som kom till Sverige från Tyskland på 90-talet, har sedan år 1998 på olika vis deltagit i Skandinaviska Björnprojektet forskning och fått en roll som förmedlare av ny och spännande kunskap om svenska björnar.

Sedan några år tillbaka erbjuder man därför guidade vandringar ut i björnskogen där man visar upp olika iden och andra spår från traktens björnar. Nära björnmöten står inte på programmet, men desto mer information och fakta om hur björnarna äter, parar sig, tar hand om sina ungar och överlever en lång och kall vinter. Den nära och unika relationen med forskarna inom Skandinaviska Björnprojektet garanterar kunnig och pinfärsk information direkt från källan.

I anslutning till familjens gård i Kvarnberg vid Europaväg 45 erbjuds både övernattningsmöjligheter och en permanent björnutställning. Med bilder, pedagogiska diagram, olika spår och fynd från skogen berättas massor om björnarnas födoval, sociala liv och deras märkliga och långa vintersömn.

Att nå ut med en balanserad och korrekt information om våra rovdjur är en viktig uppgift för Andrea och Gunther. Bland annat anlitas paret som expertguider på Orsa Björnpark och dessutom har de deltagit i olika föreläsningsturnéer på skolor i Naturskyddsföreningens regi. Man ställer också upp och hjälper människor med björnskräck, eller de som har haft alltför närgångna och oönskade möten med björnar, att bearbeta sin rädsla med saklig information om vad björnen gör i skogen.

Dessutom tar Andrea och Gunther ansvar för björnskogarnas kvalitet. Här om året samlade man in sex ton metallskrot som låg och skräpade i naturen runt Kvarnberg. Vidare söker man samarbeten med andra i bygden, även om de inte är så många. En av veckans höjdpunkter är när det färska brödet levereras från det lilla tyska bageriet, som ligger ännu längre in i de djupa Orsaskogarna.

 

Kriterier

Viltskådning
Vandring

Information om företaget

Namn
Björn & Vildmark
Adress
Kvarnberg 122
794 98 ORSA
Telefon
+46 (0)703 - 33 63 45
E-post
info@bjorn-vildmark.com
Hemsida
www.bjorn-vildmark.com